STRUČNJACI PIŠU ZA "AVAZ"

"Predbračno savjetovanje": Preventivno djelovanje na smanjenje rizika od razvoda

Najčešći izazovi s kojima se bračni parovi suočavaju su neadekvatna komunikacija, nerazumijevanje, nedostatak povjerenja, manjak empatije i poštovanja

Primjetna je tendencija rasta razvoda. relationshipsuite.com

Prof. Denyel-Ismir Kovač, stručni savjetnik

31.5.2024

Kantonalna javna ustanova "Porodično savjetovalište" je u 2024. nastavila sa realizacijom socijalnog programa "Predbračno savjetovanje" namijenjenog za sve stanovnike Kantona Sarajevo koji u 2024. odluče da stupe u brak.

Uvidom u podatke do kojih dolazimo sa terena, a svakako i u radu sa korisnicima naših usluga primjetna je tendencija rasta brakorazvoda u BiH jednako tako i u okruženju, te smo i kroz realizaciju ovog socijalnog programa odlučili dati svoj doprionos preventivnom djelovanju na smanjenju rizika od brakorazvoda.

Tri susreta

Pored socioekonomskog aspekta koji je jako važan za porodicu, najčešći izazovi s kojima se bračni parovi suočavaju i na kojima malo ili nikako ne rade su neadekvatna komunikacija, nerazumijevanje, nedostatak povjerenja, manjak empatije i poštovanja.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica Kantona Sarajevo nastavilo je i u 2024  na izmijenjen način pružati podršku parovima koji odluče da se vjenčaju u nekoj općini u Kantonu Sarajevo. 

Za ostvarivanje navedenih povlastica neophodno je da parovi prethodno prođu kroz tri psihoedukativna susreta u realizaciji KJU ”Porodično savjetovališe” kao i to da se vjenčanje zaključi u periodu maj - decembar 2024.godine.

Prof. Denyel-Ismir Kovač, stručni savjetnik. Avaz

Svi zainteresirani bez obzira na to da li matičar izlazi na izmještenu lokaciju ili se vjenčanje realizira u prostorijama općine, mogu se prijaviti za aktivno učešće u ovom socijalnom programu čim prije, kako bi osigurali svoje mjesto s obzirom da su ograničena sredstva s kojima raspolažemo.

Samo prvih 120 parova će biti u prilici da ostvare navedene povlastice dobijanja poklon vaučera u jedinstvenom iznosu od po 300.00 KM.

Dat doprinos

Određene općine sa područja Kantona Sarajevo su prepoznale kvalitetu i temeljit pristup ovoj problematici kroz Program “Predbračno savjetovanje” te su uzele učešće u istom, kako bi dale svoj doprinos smanjenju stope razvoda brakova a ujedno i osnaživana pojedinaca i porodica u cijelosti, te su odlučile na sami dan vječanja uručiti simboličan poklon parovima koji se vjenčaju u njihovoj općini.

Za sve one koji se odluče za aktivno učešće u ovom Programu potrebno je da se jave u KJU "Porodično savjetovalište", kontakt osoba I realizator aktivnosti prof. Denyel-Ismir Kovač, stručni savjetnik putem telefona 033 572 050 da bi rezervirali svoje mjesto ili dobili dodatne informacije.

(Svakog petka objavljujemo tekstove stručnjaka koji pišu o braku, porodici, bebama, trudnoći...)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.