STRUČNJACI PIŠU ZA "AVAZ"

Kako poboljšati komunikaciju u partnerskom odnosu

Važno je njegovati saradnički odnos, a ne kompeticiju za moć

Komunikacija je ključ u izgradnji kvalitetnih odnosa. Twitter

Mr. scr. Emina Kadić, psihoterapeutkinja

25.6.2024

Svi smo dosta puta čuli da je otvorena i jasna komunikacija ključ za uspješnu vezu, brak pa i poslovni odnos.

Ali o čemu je tu zapravo riječ? Ovog puta zadržaćemo se na komunikaciji u partnerskom odnosu ili braku. Komunikacija odnosno izražavanje naših misli, osjećanja i stavova u odnosu bi trebala biti oslobođena od kritiziranja.

Kritiziranje u svom obraćanju ima riječi „ti uvijek“ i/ili „ti nikad“. Osobe koje su odrastale uz kritiku ili vjeruju da kritika ima moć da koriguje ponašanje druge osobe, nju primjenjuju. Važno je korigovati ovo uvjerenje i zamijeniti ga sa novim a to je da “kritikovanje razara svaki odnos“!

Povezati se sa svojim emocijama, potrebama i željama

Potpuno je prirodno i očekivano povremeno osjetiti nezadovoljstvo ili tenziju u odnosu i tada je bitno napraviti „time out“ ili pauzu i prvo razgovarati sa sobom. Prepoznati i prihvatiti vlastita osjećanja koja se jave i prepoznati o kojoj frustiranoj potrebi ili želji se radi.

Možda mi ponekad ne možemo ili ne znamo sami artikulisati šta je naša frustracija i objasniti je kroz našu potrebu, ali za drugog partnera je to tek nemoguće. Još ako dolazi u formi kritike nekog njegovog ponašanja onda osoba čuje samo uvrede i počinje se distancirati kako bi se zaštitio od napada.

Preporučuje se da se par dogovori o načinu kako želi razgovarati.

Svako od nas realnost doživljava na svoj način, samim tim različitosti će se ispoljavati svakodnevno što mogu biti prilike za razmjenu i razgovor.

Slušanje je jako bitan dio komunikacije kao i provjeravanje da li smo dobro razumjeli ono što smo čuli. Kada slušamo bitno je da čujemo šta za drugu osobu znači neko ponašanje i da razumijemo stvari iz njihove perspektive.

Važni su i ton kojim se obraćamo, izraz lica, stav tijela. Ako osjećamo ljutnju dobro je napraviti onu pauzu koju smo već spomenuli. Jer će naš ton obraćanja biti obojen ljutnjom a druga osoba će po automatizmu zauzeti odbrambeni stav.

Emina Kadić. Facebook

Za povremene prepirke i svađe kažu da su kao „dimnjak na kući“, pomažu da se izventilira nezadovoljstvo. Bitno je da postoji sigurnost u odnosu da se može iskazati nezadovoljstvo ali do određene mjere, pri tome pazeći da ne povrijedimo drugu osobu i da „kuća ne strada u požaru“.

Teški trenuci

Neizbježno je da će se svađe dešavati s vremena na vrijeme ali bitno je kako popravljamo nastalu štetu. Ne ostavljati predugu pauzu ili duže vrijeme nakon svađe. Popravljanje može biti kroz izvinjenje za određeno ponašanje, izražavanje svoje ljubavi i vjere da ćete zajedno prebroditi teške trenutke.

Jedan od znakova kvalitetnog odnosa je kada drugu osobu informišemo o svoijim granicama, šta možemo a šta ne možemo tolerisati a to naiđe na poštovanje kod druge osobe koja također nas upoznaje sa svojim granicama.

Važno je njegovati saradnički odnos, a ne kompeticiju za moć!

Za parove koji nisu uspjeli pronaći kvalitetan i efikasan zajednički jezik a žele ostati zajedno, preporučuje se partnerska/bračna psihoterapija.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.