DOBRO JE ZNATI

Briga za djecu: I virtuelno nasilje je stvarnost

Žrtva je osoba čija se fotografija ili drugi privatni sadržaji neovlašteno šalju putem interneta

Roditelji ne znaju šta to čitaju na pametnim telefonima. Facebook

Z. K.

prije 3 dana

Internet je odavno postao omiljena igračka male djece i omladine, osnovni izvor zabave, prozor u svijet. Roditelji često ne znaju šta djeca rade na kompjuteru i šta to čitaju na pametnim telefonima. Ako mnogo vremena provode pored ovih uređaja, često se privremeno oduzimaju ti predmeti. 

Ali, uglavnom ne znaju i ne prepoznaju kada sve to ode predaleko, pa dijete postane žrtva digitalnog nasilja. Sve krene vrlo naivno – sluša muziku, igra igrice. A onda se uključi u čet s nekim, završi na nekom forumu, neko ga ucijeni, pošalje svoju sliku i postane predmet ozbiljne manipulacije.

Digitalno nasilje

Žrtva postaje osoba čije se fotografije ili drugi privatni sadržaj neovlašteno šalje putem interneta. Njima se manipulira, koriste se kao materijal za otvorenu ili prikrivenu prijetnju. 

Dijete se može navesti na upotrebu govora mržnje, ulazak u neku sektu. Pod digitalnim nasiljem podrazumijevaju se svi slučajevi u kojima se koriste elektronski uređaji da bi se neko povrijedio, uplašio, ponizio. Mladi često dobivaju tekstualne ili videoporuke, fotografije, a da to roditelji i ne znaju. To se mora promijeniti.

Školski zadatak

Mnogi roditelji smatraju da je zadatak škole da djecu upozna s digitalnim nasiljem i da, prije svega, u priču uključi one čija su djeca prošla kroz to ili trenutno preživljavaju savremenu torturu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.