SVIJET REPTILA

Kanibalizam među zmijama: Najčešći razlog je rivalstvo

Poznati su intrigantni slučajevi u kojima zmije u zatočeništvu gutaju sopstvene repove

Mnogobrojna grupa reptila. Pixabay

Dž. R.

3.5.2024

Sezona pojave zmija je počela, a kažu da je znanje ključ protiv straha. Zato se naoružajte informacijama, kako bi razumjeli ove reptile, a za početak, jedna zanimljivost o njima jeste da se zmije ponekad ponašaju kao kanibali.

Zmijski plijen

Zmije su raznovrsna i mnogobrojna grupa reptila, oko 4.000 vrsta hrani se sisarima, pticama, jajima, gušterima, ribama, puževima, crvima i insektima, ali su potvrđeni i slučajevi kanibalizma među ovim životinjama.

Mnoge vrste zmija rado će pojesti pripadnice svoje vrste ako im se pruži prilika, a neke vrste, kraljevske zmije Sjeverne Amerike, naprimer, ili azijska kraljevska kobra, sasvim su se specijalizirale za zmijski plijen.

Ekstremni oblici

Na internetu postoji mnogo snimaka koji su dokumentirali brojne zmijske vrste kanibale, mužjaci kejp kobre proždiru svoje rivale, mužjaci kraljevskih kobri jedu ženke, dok na jugu Francuske mužjaci monpeljeskih zmija jedu ženke van sezone parenja.

Poznati su intrigantni slučajevi u kojima zmije u zatočeništvu gutaju sopstvene repove, što se smatra ekstremnim oblikom kanibalizma. Međutim, nepoznato je da li se ovakvi slučajevi dešavaju u prirodi.

Kako tvrde istraživači, rivalstvo je najčešći razlog kanibalizma među zmijama, a zbog čega mužjaci jedu ženke zmija, ne zna se pouzdano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.