Proljeće je savršena sezona da za ručak pravite laganiju varijantu – sporo pečeno povrće s mladim sirom. Ako do sada niste pravili ovaj recept, obavezno ga probajte – povrće spremljeno na ovaj način je izuzetnog, bogatog okusa i svi će vas pitati kako ste to uspjeli.
1. Pripremite „vinaigrette“ preljev
• 50 ml maslinovog ulja
• 50 ml povrtnog temeljca ili supe
• 50 ml aceto balsamico sirćeta
• 50 ml vinskog sirćeta ili soka od limuna
• 1 ili 2 čehna bijelog luka
• mnogo bibera
Dobro izmiješajte sve sastojke i dobili ste pravi pravcati “vinaigrette” preljev.
2. Pripremite sastojke
• Izrežite sezonsko povrće na komade. Ubacite sve što želite, ali nemojte preskočiti papriku, krompir, tikvice, patlidžan i luk. Neka povrća bude dovoljno za jednu tepsiju.
• Dodajte „vinaigrette“ preljev i izmiješajte tako da povrće bude dobro namočeno.
• Mladi sir ili mocarelu izrežite na komade (2-3 komada sira po osobi)
3. Ispecite i poslužite
Povrće pecite skoro tri sata u rerni zagrijanoj na 120 Celzijusovih stepeni, ili dok ne porumeni. Izvadite iz rerne, dodajte sir i promiješajte tako da se sir počne topiti. Vratite malo u rernu da dobije koricu.