LAGANI RUČAK

Proljetna delicija: Sporo pečeno povrće s mladim sirom

Ako do sada niste pravili ovaj recept, obavezno ga probajte – povrće spremljeno na ovaj način je izuzetnog, bogatog okusa

Sporo pečeno povrće s mladim sirom. Dnevnik.hr

I. P.

29.4.2025

Proljeće je savršena sezona da za ručak pravite laganiju varijantu – sporo pečeno povrće s mladim sirom. Ako do sada niste pravili ovaj recept, obavezno ga probajte – povrće spremljeno na ovaj način je izuzetnog, bogatog okusa i svi će vas pitati kako ste to uspjeli.

1. Pripremite „vinaigrette“ preljev

• 50 ml maslinovog ulja

• 50 ml povrtnog temeljca ili supe

• 50 ml aceto balsamico sirćeta

• 50 ml vinskog sirćeta ili soka od limuna

• 1 ili 2 čehna bijelog luka

• mnogo bibera

Dobro izmiješajte sve sastojke i dobili ste pravi pravcati “vinaigrette” preljev.

2. Pripremite sastojke

• Izrežite sezonsko povrće na komade. Ubacite sve što želite, ali nemojte preskočiti papriku, krompir, tikvice, patlidžan i luk. Neka povrća bude dovoljno za jednu tepsiju.

• Dodajte „vinaigrette“ preljev i izmiješajte tako da povrće bude dobro namočeno.

• Mladi sir ili mocarelu izrežite na komade (2-3 komada sira po osobi)

3. Ispecite i poslužite

Povrće pecite skoro tri sata u rerni zagrijanoj na 120 Celzijusovih stepeni, ili dok ne porumeni. Izvadite iz rerne, dodajte sir i promiješajte tako da se sir počne topiti. Vratite malo u rernu da dobije koricu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.