Kombinacija maskarpone sira, piškota i kafe neizbježno vas podsjeća na klasični tiramisu. Isprobajte proljetnu verziju s dodatkom svježih jagoda i kokosovog brašna. Ovaj moderni preokret daje tiramisuu laganu, voćnu notu, dok kokos dodaje egzotičan šmek i hrskavost. Umjesto kafe, može se koristiti i lagani sirup od jagoda ili limuna, čime desert postaje još svježiji i prikladniji za proljetne dane.
Ova verzija savršeno balansira između kremaste teksture maskarponea, sočne svježine jagoda i mirisnog kokosa, stvarajući desert koji je jednako ukusan, ali i vizualno privlačan.
Priprema
Tostirajte kokos na laganoj vatri dok ne dobije zlatnu boju. Operite jagode, odstranite zeleni dio i ostavite da se osuše. Naribajte bijelu čokoladu. U manjoj posudi pasirajte 100 g jagoda sa sokom od narandže i kokosovim mlijekom. U većoj posudi pomiješajte maskarpone, šećer u prahu i sok od limuna. Izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag i pomiješajte u maskarpone smjesu, zatim dodajte naribanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa. Narezane jagode umiješajte u kremu. U četvrtasti pekač stavite red piškota, prelijte polovicom mješavine od jagoda, pa polovicu kreme. Ponovite postupak, prekrijte folijom i stavite u frižider na 3 sata. Na kraju, dodajte preostale jagode i kokos. Narežite i poslužite.