SIGURNOST

Obratite pažnju: Ako dobijete ove poruke, odmah ih obrišite

S obzirom na porast broja kibernetičkih prevara, važno je na vrijeme prepoznati znakove kako ne biste nasjeli i postali žrtva

Neki prevaranti se ponašaju kao da vas poznaju. Facebook

E. Ag.

prije 2 dana

Kako nam tehnologija olakšava svakodnevni život tako nam može i naštetiti, pa treba uvijek biti na oprezu.

S obzirom na porast broja kibernetičkih prevara, važno je na vrijeme prepoznati znakove kako ne biste nasjeli i postali žrtva.

Reader’s Digest stoga donosi primjere poruka koje biste, ako ih primite, trebali odmah izbrisati jer je u pitanju prevara.

“Poznanik” kojeg nikad niste upoznali

Neki prevaranti se ponašaju kao da vas poznaju i pokušavaju vas namamiti prijateljskom porukom.

“Dolazi lijep vikend, želiš li ići van? Oni (ime neke osobe) su mi dali tvoj broj. Pogledaj moj profil ovdje: URL.”

Problemi s pošiljkom

Dobro pripazite kod poruka u kojima se nalaze neke informacije o vašoj pošiljci. Naime, prevaranti često šalju lažne poruke u kojima navode neke poteškoće s pošiljkom ili traže da potvrdite adresu za isporuku putem neke poveznice.

No, klik na poveznicu i unos ličnih podataka potencijalno omogućuje kibernetičkim kriminalcima da ukradu vaš identitet, isprazne vaš bankovni račun ili instaliraju zlonamjerni softver na vaš telefon.

Banka vam zatvara račun

Kriminalci se često predstavljaju kao zastupnici nekih institucija poput banke i slično kako bi od vas izvukli lozinku, PIN i druge povjerljive podatke. U poruci koju vam pošalju mogu navesti da banka zatvara vaš račun te da čim prije pošaljete tražene podatke.

Zapamtite da vam banka nikada neće tražiti tako osjetljive podatke putem poruke, a u takvim situacijama najbolje je kontaktirati svoju banku na kontakt naveden na službenim stranicama ili otići u banku kako biste provjerili o čemu je riječ.

Osvojili ste veliku nagradu

“Osvojili ste nagradu! Kliknite na URL da preuzmete svoju darovnu karticu…”

Ovo je primjer poruke koju prevaranti mogu poslati. Ako niste učestvovali ni na kakvom konkursu, nemojte kliknuti na poveznicu jer biste mogli preuzeti zlonamjerni softver na svoj uređaj.

Problemi s karticom

Dobijete li poruku u kojoj se navodi da postoje problemi s vašom debitnom karticom ili da je, primjerice, privremeno zaključana, možda ćete kliknuti na poveznicu u poruci. No, upravo je to ono što ne biste nipošto trebali učiniti.

Nemojte odgovarati na e-poštu, telefonski poziv ili tekstualnu poruku koja zahtijeva da date svoje lične podatke ili podatke o svom računu.

Ukratko, kako biste se zaštitili, najbolje je da ne otvarate uopće nikakve nepoznate ili sumnjive poveznice, piše N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.