NEVJEROVATNA PRIČA

Borusija prvi klub koji trenira, iz očaja ga postavili za trenera, a sada ih je uveo u finale: Prvi Bosanac koji s klupe napada pehar Lige prvaka

Njegova majka je rođena u Osijeku, a otac mu je iz mjesta Doganovci kod Donjeg Vakufa

Edin Terzić. Instagram

Danijal Hadzovic

8.5.2024

Borusija Dortmund jučer je ispisala nove zlatne stranice klupske historije te će se, nakon 11 godina, ponovo naći u finalu Lige prvaka.

Za veliki uspjeh Borusije Dortmund u Parizu svakako je jedan od najzaslužnijih trener Edin Terzić, čovjek koji je postavljen za trenera ovog slavnog kluba bez većeg iskustva, nakon što je prethodnio bio asistent.

Sretni splet okolnosti

A na čelo kluba došao je sretnim spletom okolnosti. Nakon što je švicarski stručnjak Lucien Favre dobio otkaz u decembru 2020. poslije debakla od Štutgarta od 1:5, Terzić je postavljen za privremenog trenera do kraja sezone 2020 - 2021. 

No, te sezone Terzić je Borusiji donio titulu Kupa Njemačke, pobijedivši u finalu Lajpcig rezultatom 4:1. 

Ipak, to nije bilo dovoljno da ga zadrže na poziciji trenera. Zamijenili su ga dotadašnjim trenerom Menhengladbaha Marcom Roseom, a Terzić je prešao na novostvoreno radno mjesto tehničkog direktora.

Nakon sporazumnog raskida s Roseom na kraju sezone, uprava kluba je odlučila riskirati i Terzića ponovo vratiti na mjesto glavnog trenera. To je, ispostavilo se, bio pun pogodak. Nakon što je u sezoni 2022/23. Terzić Borusiju doveo zamalo do titule koju je šokantno izgubila u zadnjem kolu Bundeslige, ove sezone odveo ih je i do finala Lige prvaka. S obzirom na to da su mu tek 42 godine, jasno je kako je pred Terzićem blistava karijera.


Nije zaboravio rodni kraj

Njegova majka je rođena u Osijeku, a otac mu je iz mjesta Doganovci kod Donjeg Vakufa. Terzić posjeduje hrvatsko državljanstvo i nije tajna niti da je imao bliskih veza s hrvatskom nogometnom reprezentacijom, a posebno sa Slavenom Bilićem, kojem je bio pomoćnik u dva kluba koja je vodio. Radi se o Bešiktašu i Vest Hem Junajtedu.

Međutim, rodno mjesto svog oca nije nikada zaboravio, čemu u prilog ide ova slika.


Terzić: Nije zaboravio odakle je. Instagram

- Ekstremno sam ponosan, a ono od prošle sezone je samo razlog više da se tako ojsećam. Vjerovali smo u to. Poslije prolaska dvomeča protiv PSV-a, rekli smo sebi da nas još samo dva dijele od Wembleya. Nadali smo se na kraju prošle sezone da ćemo doživjeti ovakve trenutke. Naši navijači su bili tu i večeras. Svi smo zajedno uspjeli! Ovo je čista radost i ponavljam ekstremni ponos - bio je ushićen 42-godišnji strateg.

Edin Terzić je poslije Otmara Hitzfelda 1997. i Jurgena Kloppa 2013., postao treći trener koji je odveo žuto-crne u finale Lige prvaka, a 1. juna u Londonu imat će šansu da uradi ono što je samo kultnom Švajcarcu pošlo za rukom s Borusijom - da Borusiji donese titulu Lige prvaka, drugu u klupskoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.