UZ ERDOANA I IZETBEGOVIĆE

Karirane hlače i zeleni sako: Kumu Jasmine Izetbegović namještaju višemilionski posao

Sarajlijama je najpoznatiji po tome što je u centru ovog grada nekada bio vlasnik kafića „Pravda“

Musabegović (desno) uz Jasminu Izetbegović. Arhiv

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

28.8.2021

Bračni par Izetbegović odlučio je da, po uzoru na aristokratske dinastije, čiji primjer pokušavaju blijedo kopirati, od vjenčanja vlastite kćerke naprave nacionalni spektakl. Jasminu Izetbegović i njenog izabranika Ćamila Humačkića u Begovoj džamiji u Sarajevu šerijatski je lično vjenčao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, a legitimitet svemu dao je i „sultan“, tj. turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), koji je bio kum na vjenčanju.

No, između pomno odabrani i snažno čuvanih dvjestotinjak zvanica na vjenčanju Izetbegovićeve mlađe, u oko je upadao i muškarac „zanimljivog“ stajlinga, u kariranim hlačama i zelenom sakou, koji se kretao odmah uz Jasminu i Sebiju Izetbegović.

Musabegović pridržava kišobran Sebiji Izetbegović. Arhiv

Sumnjičen za kriminal

Riječ je o Omaru Musabegoviću, dugogodišnjem prijatelju kćerke Bakira I Sebije Izetbegović, koji danas živi i radi u Beogradu. Rat je proveo u Turskoj i Švicarskoj gdje je završio fakultet.

Sarajlijama je najpoznatiji po tome što je u centru ovog grada nekada bio vlasnik kafića „Pravda“, koji je važio za okupljalište sarajevske „više klase“.

No, da Musabegović nije u prvim redovima na vjenčanju bio zbog pukog prijateljstva s Jasminom Izetbegović, govori posao kojim se trenutno bavi. Musabegović je zastupnik turske kompanije "Tasyapi" u Beogradu koja gradi autoputeve po Srbiji i koja bi trebala graditi autoput između Sarajeva i Beograda, uz finansiranje iz Turske, što je bila i jedna od tema razgovora Erdoana s članovima Predsjedništva BiH jučer.

On je uoči vjenčanja i dolaska Erdoana u Sarajevo, u društvu predsjednika ove kompanije Tasjapi Emrulaha Turanlija održao sastanak s ministrom prometa i komunikacija BiH Vojinom Mitrovićem.

Kao zastupnik ove kompanije, Musabegović je u Srbiji bio sumnjičen za različite sumnjive poslove. Tako je martu 2019. godine, zajedno s još četvero ljudi, bio priveden vezano uz projekt izgradnje jeftinih stanova. Musabegović je sumnjičen da je primao mito prilikom angažiranja podizvođačke firme.

Autoput od 6 milijardi KM. Arhiv Avaz

Ni drugi učesnik sastanka s Vojinom Mitrovićem, predsjednik "Tasyapija", prema pisanju srbijanskih medija, nije čiste biografije kada je u pitanju sumnja na korupciju.

Emrulah Turanli, biznismen blizak Erdoanu, bio je upleten u korupcijski skandal 2013. godine, kada je priveden zbog sumnji u nezakonite radnje u vezi sa državnim tenderima i podmićivanjem. 


Sastanak s Vojinom Mitrovićem. Arhiv

Nekoliko ministara koji su u ovo bili umiješani kasnije su podnijeli ostavku. No Erdoan je tada lično intervenirao i zatvorio istragu, tvrdeći da je to bio montiran postupak.

Musabegović je, inače, bio i član Nadzornog odbora u Privrednom društvu “ZGOP AD Novi Sad” do avgusta 2020. godine. Ovo preduzeće je, za to vrijeme, dobilo poslove radova na sanaciji većine pruga u Srbiji.

Sve ostaje u familiji

On je također i zakonski zastupnik firme "Aksiom invest" čija je djelatnost izgradnja puteva i autoputeva, a koja se vodi na istoj adresi kao i "Tasyapi" u Beogradu.

Dakle, prema svemu je jasno da je Musabegović osoba očito bliska vlastima u Turskoj i spona između Erdoana i njegovih interesa s političkim rukovodstvima u BiH i Srbiji.

Činjenica da se kumu Jasmine Izetbegović planira povjeriti posao gradnje autoputa Sarajevo-Beograd, težak 3 milijarde eura, samo je još jedan dokaz o nepostitičko-feudalnom pogledu na svijet Bakira Izetbegovića i njegovog pokrovitelja iz Turske. Resursi, novci i kontrola nad društvom se kroz zloupotrebu države čuvaju u malom krugu familijarno i interesno povezanih pojedinaca koji stiču enormna bogatstva i vještački se proizvode u političku i ekonomsku elitu. A raji šta ostane.

Musabegović u društvu Jasmine Izetbegović. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.