REAKCIJE

Politička analitičarka Tanja Topić za "Avaz": Crveni karton je sljedeći Šmitov potez

Teško mi je vjerovati u politički razum domaćih vlasti, poručila je Topić

Tanja Topić. Siniša Pašalić / RAS Srbija

Alen Bajramovic

7.4.2023

Iako su mnogi već danas očekivali konkretnu odluku, visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) uputio je posljednje upozorenje vlastima da se urazume i formiraju vlast. Politička analitičarka Tanja Topić ističe kako je Šmit apelirao na demokratsku svijest političara, ali da je ona kod većine ovdašnjih na izrazito niskom nivou ili je uopće nema.

- Paradoksalno je u zemlji koja je neozvaničeni međunarodni protektorat o tome uopšte govoriti. Teško mi je vjerovati u politički razum domaćih vlasti. U ovakvoj situaciji čeka nas još jedan tehnički mandat vlade, koja je već u tehničkom mandatu, ali očito da se Šmit u ovom trenutku nije usudio svojom intervencijom dodatno urušiti demokratiju u zemlji u kojoj je ionako nema. 

Naravno da je sve začinjeno političkim i birokratskim frazama koje već dugo uzalud odzvanjaju, poput poštivanja volje građana na izborima, za koje već dugo znamo da počivaju na izbornoj korupciji. Iako je ovo, rekla bih, upozorenje, iako je korištenje Bonskih ovlasti izostalo, mislim da je sljedeći njegov potez ipak crveni karton. Kako stvari trenurno stoje, proces formiranja Vlade FBiH izvjestan je jedino uz odluku Kristijana Šmita o izmjeni Ustava – ističe Topić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.