VRTALJICA

Zastava EU podignuta na vidikovcu iznad Konjica povodom obilježavanja Dana Evrope

Evropska unija još nije završena i moramo nastaviti raditi zajedno na ostvarenju težnji građana Bosne i Hercegovine da se pridruže EU, rekao je Satler

Sa današnje ceremonije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
E. Ć.

7.5.2024

Na novom vidikovcu Vrtaljica iznad Konjica danas je simbolično podignuta zastava Evropske unije povodom obilježavanja Dana Evrope.

Podizanje zastave propraćeno je himnom Evropske unije, Odom radosti, koju su izveli učenici lokalne muzičke škole "Rezonanca", u prisustvu gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića, šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera (Johann Sattler) i brojnih ambasadora EU, diplomata i lokalnih zvaničnika.

Jedna od najuspješnijih politika

- Proširenje je jedna od najuspješnijih politika Evropske unije. Danas su prisutni brojni ambasadori iz zemalja koje su se pridružile 2004. godine, i oni najbolje mogu govoriti o pozitivnom utjecaju članstva u EU na njihove zemlje, kao i na mir i stabilnost na našem cijelom kontinentu. 

Međutim, Evropska unija još nije završena i moramo nastaviti raditi zajedno na ostvarenju težnji građana Bosne i Hercegovine da se pridruže EU - rekao je Satler.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić zahvalio se gostima na posjeti navodeći kako je ovaj vidikovac posvećen podršci koja je dobivena od Ureda Eu u BiH.

Otpravnik poslova Ambasade Belgije u BiH Benjamin Sturtevagen (Sturtewagen) je rekao kako je njegova zemlja, koja trenutno predsjedava Vijećem EU, posvećena proširenju evropske porodice.

Inače, ceremonija podizanja zastave bila je dio dvodnevne posjete ambasadora Evropske unije Jablanici i Konjicu kao jedna od aktivnosti obilježavanja Dana Evrope širom Bosne i Hercegovine. Ranije tokom dana ambasadore EU dočekao je načelnik Jablanice Damir Šabanović u Muzeju Bitke za ranjenike kod Neretve.

Obilježavanje Dana Evrope

U Konjicu, nakon ceremonije podizanja zastave, ambasadori su posjetili tvornicu Zanat, koja je dobila finansijsku podršku Evropske unije, kako bi saznali više o tradiciji drvorezbarstva u Konjicu i kako bh. proizvodi od drveta osvajaju sve veći broj poklonika širom svijeta. Dan će biti zaokružen posjetom Zavičajnom muzeju Konjic uz čitanje djela Zuke Džumhura rođenog u Konjicu te muzičkim nastupom Mirze Redžepagića.

Aktivnosti povodom obilježavanja Dana Evrope odvijaju se širom Bosne i Hercegovine kako bi proslavili talenat građana zemlje, kulturnu baštinu i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, kao i evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao zemlje koja je uvijek u srcu Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.