SVJETSKI, A NAŠ

Veliki uspjeh: Admir Mašić iz Bosanskog Broda postao profesor na prestižnom MIT-u u Bostonu

Za svu našu pametnu djecu, sanjajte veliko i nemojte dozvoliti da vam neko kaže da je nešto nemoguće.

Admir Mašić. Facebook

N. Aj.

16.5.2024

Admir Mašić, naučnik iz Bosanskog Broda, do danas je bio vanredni profesor na Massachusetts Institute of Technology u Bostonu.

Danas je postao redovni profesor, objavio je dr. Edhem Čustović, koji živi u Melburnu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, veliki filantrop i doktor elektrotehničkih nauka.

- Od Kolibe Gornje kod Bosanskog Broda do MIT-a, samo ti znaš koliko je to putovanje bilo teško, koliko je bilo odricanja i koliko neprospavanih noći da bi stigao tu gdje si.

Za svu našu pametnu djecu, sanjajte veliko i nemojte dozvoliti da vam neko kaže da je nešto nemoguće. Moj dragi prijatelju, čestitam na još jednoj velikoj prekretnici u tvojoj karijeri. Ti si ponos Bosne i Hercegovine - naveo je Čustović.

Mašić je rođen u Bosni i Hercegovini , a postao je tinejdžer izbjeglica u Hrvatskoj tokom rata u BiH 1992. godine. Dok je bio u Hrvatskoj, upisao je srednju tehničku školu kao student bez mature. Pokazao je odličan učinak u hemiji dok je bio u školi, i kao rezultat toga, na kraju mu je odobreno da dobije diplomu srednje škole. Uz pomoć velikodušnih sponzora, nastavio je svoje visoko obrazovanje na Univerzitetu u Torinu.

Dok je bio u Torinu , suosnivao je kompaniju Adamantio srl, koja radi na očuvanju antičke kulturne baštine. Mašić je doktorirao fizičku hemiju na Univerzitetu u Torinu, a do danas je bio vanredni profesor na MIT-u.

Mašić je glavni istraživač za Laboratoriju za multiskalnu karakterizaciju i dizajn materijala na MIT-u. Njegovo istraživanje fokusirano je na teme kemomehanike, karakterizaciju bioloških materijala inspiriranih antikom na više razina, te dizajn novih građevinskih materijala koji su izdržljiviji i održiviji proizvedeni od današnjih uobičajenih građevinskih materijala.

Dok je bio na MIT-u, Mašić je služio kao osnivač fakulteta za Refugee ACTion Hub (ReACT), koji ima tri osnovna cilja: "angažman zajednice unutar MIT-a i šire; razvoj sistema sertifikacije za raseljene učenike; i nastojanje da se poveže sa širom publikom." 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.