"AVAZ" SAZNAJE

Advokati Ranka Debevca uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH

Nezvanično, advokati Debeveca, poslali su apelaciju Sudu na zakonitost određivanja pritvora nakon hapšenja u decembru prošle godine

Fena

M. Aš.

24.5.2024

Ustavni sud BiH održat će krajem mjeseca sjednicu, na kojoj će, između ostalog raspravljati i o apelaciji koju su podnijeli ovom Sudu advokati suspendiranog predsjednika Državnog suda Ranka Debevca.

Nezvanično, advokati Debeveca, poslali su apelaciju Sudu na zakonitost određivanja pritvora nakon hapšenja u decembru prošle godine. Međutim, Debevec se brani sa slobode već dva mjeseca. U pritvoru je proveo ukupno tri. Odluka Suda kakva god bila skoro da nema nikakvu težinu.

No, Ustavni sud će odlučiti da li je bila zakonita odluka da mu se odredi pritvor i da li su mu bila povrijeđena prava.

Debevec i Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor OSA-e uhapšeni su sredinom decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Tada im je određen pritvor u kojem su proveli skoro tri mjeseca, nakon čega su im određene mjere zabrane.

Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na “primanje dara za trgovinu uticajem”, te “lažno predstavljanje“ i “kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.