ODRŽANA SJEDNICA CIK-A

Počeo postupak ovjere prijava političkih subjekata: 82 stranke ispunjavaju uslove, 35 djelimično i pet ne ispunjava

Ukupno 238 prijava podneseno je CIK-u BiH za ovjeru nezavisnih kandidata

CIK BiH. Screenshot

Avaz.ba

31.5.2024

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na sjednici počela postupak ovjere prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima 2024. godine u BiH zakazanih za nedjelju, 6. oktobra. Podnesene su 122 prijave političkih stranaka.

Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata istekao je 24. maja ove godine u 16.00 sati. Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su ukupno 122 prijave političkih stranaka.

Ukupno 82 političke stranke ispunjavaju uslove za ovjeru u cjelosti, 35 političkih stranaka djelimično i pet političkih stranaka ne ispunjava uslove za ovjeru.

Centralna izborna komisija BiH će obavijestiti političke stranke da u roku od dva dana od prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti za osnovne izborne jedinice za koje nije dostavljen dovoljan broj validnih potpisa podrške odnosno da dostave dodatnu potrebnu dokumentaciju.

Ukupno 238 prijava podneseno je CIK-u BiH za ovjeru nezavisnih kandidata. Ukupno 169 nezavisnih kandidata ispunjava uslove za ovjeru u cjelosti od čega 40 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 23 nezavisna kandidata imaju nedostatke u prijavi i 46 nezavisnih kandidata nisu podnijeli prijavu na propisan način.

Centralna izborna komisija BiH će obavijestiti 23 nezavisna kandidata da u roku od dva dana od dana prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti. Centralna izborna komisija BiH je odbacila prijave 46 nezavisnih kandidata jer prijave nisu podnijeli na propisan način. Rok za političke stranke i nezavisne kandidate za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 3. juna 2024. godine u 16:00 sati, saopćio je CIKBiH.

Pregled ovjerenih političkih stranaka pogledajte ovdje.

Pregled ovjerenih nezavisnih kandidata pogledajte ovdje.

Pregled ovjerenih nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.