REAKCIJE

Tanja Topić za "Avaz": Dodik odustaje od neustavnog praznika, ali potencira ujedinjenje sa Srbijom

Ova poruka može ostati samo u domenu propagande, simbolike i iskazivanja popuštanja, ali i u kontekstu referendumskih prijetnji

Topić i Dodik. Siniša Pašalić / Ras Srbija - Fena

Alen Bajramovic

7.6.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovo je izazvao reakcije, najprije novim najavama referenduma o nezavisnosti RS, a onda i odustajanjem od 9. januara, koji je uprkos odlukama Ustavnog suda BiH obilježavan kao dan RS. On je kazao da će predložiti da se dan RS obilježava 15. februara, na Dan državnosti susjedne Srbije.

- Ovo je samo djelimično odustajanje od proslave neustavnog praznika. Ali u drugom dijelu njegova izjava je potpuno saglasna sa prethodnom porukom o referendumu, jer se za praznik uzima ono što se slavi u susjednoj državi - kaže za "Avaz" politička analitičarka Tanja Topić.

Ona dodaje da Dodik na ovaj način nastavlja potencirati proces ujedinjenja sa Srbijom, iako njegove najave mnogi već tumače kao izlaz iz situacije u kojoj se, zbog odluka Ustavnog suda BiH, nalazi svakog 9. januara.

- Ova poruka može ostati samo u domenu propagande, simbolike i iskazivanja popuštanja, ali i u kontekstu referendumskih prijetnji. Nikako je ne bih posmatrala u crno-bijeloj varijanti. Identično kao i borbu za odbranu Dejtona, zahvalnost Rusiji što ga istrajno poštuje i na velika zvona najavljenom razdruživanju. Dakle, u biti, potpuno antagonistično, ali savršeno funkcioniše zadnja 2 desetljeća. Do potpunog sluđivanja - ističe Topić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.