WASHINGTON

Bahami formalno priznali Palestinu kao državu

Bahami podržavaju zakonsko pravo palestinskog naroda da slobodno odredi svoj politički status i nastavi svoj ekonomski, društveni i kulturni razvoj

Privrženost Bahama. Facebook

Anadolija

8.5.2024

Ministarstvo vanjskih poslova Bahama objavilo je u utorak da je vlada te zemlje odlučila formalno priznati Palestinu kao državu, prenosi Anadolu.

Saopštenje ministarstva

- Vlada Bahama vjeruje da priznanje Države Palestine snažno pokazuje privrženost Bahama principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih naroda i pravu na samoopredjeljenje naroda kako je artikulirano u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima (ICCPR) i Međunarodnom paktu o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima (ICESCR) - navodi se u saopštenju ministarstva.

Bahami podržavaju zakonsko pravo palestinskog naroda da slobodno odredi svoj politički status i slobodno nastavi svoj ekonomski, društveni i kulturni razvoj, dodaje se.

Broj zemalja koje su priznale palestinsku državnost na nivou UN-a se u posljednje vrijeme povećao u pravcu da Palestina dobije punopravno članstvo u toj međuvladinoj organizaciji.

Država posmatrač

Palestina je prihvaćena kao država posmatrač Generalne skupštine UN-a 2012. godine, dozvoljavajući njenom izaslaniku da učestvuje u debatama i organizacijama UN-a, ali bez prava glasanja.

Države se primaju u članstvo u UN odlukom Generalne skupštine, a na preporuku Vijeća sigurnosti.

Za usvajanje rezolucije Vijeća potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta stalnih članica - SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije ili Kine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.