Kopriva je jedna od onih biljaka kojoj se ne pridaje pretjerana pažnja, ali istraživanja pokazuju da je izrazito zdrava. Kako je u ovom periodu ima u izobilju, uberite je i iskoristite na najbolji mogući način – dodavanjem u razna jela.
Stoljećima se kopriva koristi u ishrani ljudi, a danas vam donosimo fantastičan recept u kojem je ona jedan od glavnih sastojaka. Za ovaj recept nećete potrošiti mnogo vremena, a ni nerava. On je srednje zahtjevan, a iznimno je ukusan.
Sastojci
1 stručak mladog luka
200 g koprive
300 g riže
1 dcl bijelog vina
1 l povrtnog temeljca (može i iz kocke)
1 stručak bosiljka
1/2 stručka metvice
maslinovo ulje, so, parmezan, maslac
Priprema
U široj i dubljoj tavi, na dvije kašike maslinovog ulja, prepržite mladi luk narezan na kolutiće (može i zeleni dio). Lagano preprženom luku dodajte očišćenu, opranu i na vaće komade narezanu koprivu (radite u rukavicama, da se ne biste opekli).
Nakon samo dvije minute, kad kopriva uvene, ali još ne počne puštati vodu, dodajte rižu. Miješajte kako se ne bi zalijepila, sve dok ne postane staklasta (3-4 minute).
Riži dodajte vino, pomiješajte i pustite da ishlapi. Nastavite kuhati rižoto, dodajući mu (šolju po šolju, tek kad prethodni riža upije) kipući temeljac. (Najbolje je da vam temeljac lagano kuha na susjednoj ringli.)
Kuhajte otprilike 18 do 20 minuta, a pet minuta prije kraja dodajte bosiljak i metvicu, (nasjeckajte ako su listovi veliki). Riža mora biti kuhana, ali ne premekana. Kontrolirajte slanost i eventualno dodajte još soli.
Kad je riža kuhana, isključite vatru, dodajte još pola šolje temeljca, kašiku maslaca i tri kašike parmezana. Pomiješajte i ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Poslužite vruće.