RECEPT

Pileće bijelo meso na kineski način

Servirati po želji ili kao na slici

Bijelo meso. Mystic Cakes

A. O.

9.5.2025

Ako nemate ideju šta napraviti za obrok, mi vam donosimo recept za ručak.

Sastojci:

600 g pilećeg bijelog mesa

3 mrkve

1 zelena tikvica

1 mladi luk

1 paprika

500 g šampinjona

2 kašike ulja

2 kašičice začina C (vegete)

1 kašičica bibera

1 kašičica aleve ljute paprike

1 dcl soja sosa.

Za prilog:

200 g riže

1 kašičica soli

svjež peršunov list za dekoraciju.

Priprema:

Pileće bijelo meso isiječemo na trake i stavimo u odgovarajuću posudu u koju smo stavili dvije kašike ulja, da se prži na laganoj vatri desetak minuta. Isjeckamo mrkvu i mladi luk na kolutove, tikvicu i papriku na trake i dodamo povrće bijelom mesu da se sve zajedno dinsta.

Odmah potom dodamo i oprane šampinjone isječene na listiće, nalijemo 1 dcl vode i ostavimo da se sve krčka uz povremeno miješanje oko sat vremena, dok ne ispari tečnost. Pri kraju dinstanja dodajemo začine: vegetu, biber, alevu ljutu papriku i na kraju soja sos i sve dobro promiješamo. Dinstamo još pet minuta. Kao prilog skuhamo rižu u vodi i procijedimo.

Servirati po želji ili kao na slici, tako što šoljicu od kafe napunimo rižom i izručimo na sredinu tanjira, dekorišemo peršunovim listom, a okolo izvadimo jelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.