TURSKI RECEPT

Najsočniji grah: Užitak u svakom zalogaju

Može se jesti od jutra do večeri i veoma je popularan u ljetnim mjesecima

Barbunya pilaki. Olivetolive.com

I. P.

9.5.2025

Barbunya pilaki je turska verzija pečenog graha. Riječ je o šarenom grahu koji se natopi preko noći, dopola se skuha u običnoj vodi, a zatim se kuha u umaku na bazi paradajza i začina.

Može se jesti od jutra do večeri i veoma je popularan u ljetnim mjesecima. Najčešće se služi kao predjelo ili meze sa sjeckanim svježim listićima peršuna i kriškama limuna.

Sastojci

180 g suhog šarenog graha

2 mrkve

2 veća paradajza

2 čehna bijelog luka

1 crni luk

1 limun

1 kašika koncentrata paradajza

1 kašičica šećera

so i biber po želji

maslinovo ulje

voda

svjež peršun za posluživanje

Priprema

Natopite grah u vodi večer prije pripreme jela.

Sutradan, ocijedite grah i stavite ga da se kuha u lonac napunjen čistom vodom. Voda treba da bude dva do tri centimetra iznad zrna graha u loncu.

Kada voda provri, smanjite temperaturu na umjerenu i kuhajte dok grah ne omekša – otprilike 30 minuta.

U većoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i na njemu propržite sjeckani crni luk i bijeli luk. Dinstajte ih zajedno od dvije do tri minute, dok povrće ne omekša.

Dodajte nasjeckanu mrkvu i dinstajte zajedno otprilike pet minuta.

Potom dodajte isjeckane paradajze, koncentrat paradajza, šećer, so i biber. Dobro promiješajte.

Dodajte omekšani i ocijeđeni grah, pa podlijte sa 300 mililitara obične, čiste vode. Dinstajte sve zajedno uz povremeno miješanje približno pola sata, dok višak tečnosti ne ispari i grah se termički obradi do kraja.

Poslužite toplo sa sjeckanim bijelim lukom i kriškama svježeg limuna. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.