Barbunya pilaki je turska verzija pečenog graha. Riječ je o šarenom grahu koji se natopi preko noći, dopola se skuha u običnoj vodi, a zatim se kuha u umaku na bazi paradajza i začina.
Može se jesti od jutra do večeri i veoma je popularan u ljetnim mjesecima. Najčešće se služi kao predjelo ili meze sa sjeckanim svježim listićima peršuna i kriškama limuna.
Sastojci
180 g suhog šarenog graha
2 mrkve
2 veća paradajza
2 čehna bijelog luka
1 crni luk
1 limun
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica šećera
so i biber po želji
maslinovo ulje
voda
svjež peršun za posluživanje
Priprema
Natopite grah u vodi večer prije pripreme jela.
Sutradan, ocijedite grah i stavite ga da se kuha u lonac napunjen čistom vodom. Voda treba da bude dva do tri centimetra iznad zrna graha u loncu.
Kada voda provri, smanjite temperaturu na umjerenu i kuhajte dok grah ne omekša – otprilike 30 minuta.
U većoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i na njemu propržite sjeckani crni luk i bijeli luk. Dinstajte ih zajedno od dvije do tri minute, dok povrće ne omekša.
Dodajte nasjeckanu mrkvu i dinstajte zajedno otprilike pet minuta.
Potom dodajte isjeckane paradajze, koncentrat paradajza, šećer, so i biber. Dobro promiješajte.
Dodajte omekšani i ocijeđeni grah, pa podlijte sa 300 mililitara obične, čiste vode. Dinstajte sve zajedno uz povremeno miješanje približno pola sata, dok višak tečnosti ne ispari i grah se termički obradi do kraja.
Poslužite toplo sa sjeckanim bijelim lukom i kriškama svježeg limuna.