KRALJEVSKA PORODICA

Ovo su detalji krunisanja kralja Čarlsa: Vozit će se u zlatnoj kočiji

Oni će se voziti u državnoj kočiji Diamond Jubilee, koja je prvi put korištena 2014. godine

Kralj i kraljica će primiti kraljevski pozdrav. Instagram

E. A.

10.4.2023

U Vestimnsterskoj opatiji 6. maja će biti krunidba, a kralj Čarlsa (Charles) i Kamila (Camilla), stići će u Vestimnstersku (Westminstersku)  najnovijoj državnoj kočiji i otputovati iz nje u najstarijoj. 

Procesija će biti daleko kraća nego kada je krunisana kraljica Elizabeta II 1953. godine.

Oni će se voziti u državnoj kočiji Diamond Jubilee, koja je prvi put korištena 2014. godine. Međutim, vratit će se u palatu u tradicionalnom, ali neugodnom, Gold State Coach-u, kočiji koja se koristila pri svakom krunisanju od 1830-ih.

Kraljeva želja

Kako prenose mediji, ceremonija će biti manjeg obima, u skladu sa kraljevom željom. Procesija od 2,1 km biće mnogo kraća od one koja je organizovana za krunisanje njegove majke, koja je putovala u zlatnoj državnoj kočiji na oba putovanja. 

Njena vanjska ruta do opatije bila je duga 2,6 km, a povratak oko 8 km, prolazeći kroz Hajmarket, Pikadilji (Piccadilly), Hjde Park Korner (Hyde Park Corner), Oksfor Street (Oxford) i East Carriage Drive u Hjde Parku.

Umjesto ustaljene tradicije i načina na koji je putovala kraljica Elizabeta, Kralj i kraljica će putovati do opatije u kraljevoj povorci duž trgovačkog centra, kroz Admiraltji Arch i duž južne strane Trafalgar skvera, niz Whitehall i ulicom Parliament. Nakon toga, povorka će obići istočnu i južnu stranu trga Parlamenta do Broad Sanctuaryja da bi stigla u Westminstersku opatiju, gdje će ceremonija krunisanja početi u 11 sati.

Nakon krunisanja, par će se vratiti u Bakingemsku palaču istim putem. Druga povorka će biti daleko većeg i većeg razmjera i sastojat će se od hiljada pripadnika oružanih snaga Velike Britanije, Komonvelta i britanskih prekomorskih teritorija koji će marširati i poredati rutu.

Zlatna kočija

Nakon krunisanja, novi kralj i kraljica će otputovati iz Vestminsterske opatije u Bakingamsku palaču u zlatnoj državnoj kočiji. Kočija je naručena 1760. godine, a prvi je koristio kralj George III, za putovanje na državno otvaranje parlamenta 1762. godine.

Kraljica Elizabeta II je jednom opisala svoje putovanje do i od krunisanja u neudobnoj zlatnoj državnoj kočiji kao "užasno", dok se kraljica Viktorija požalila na njegovu "potresnu oscilaciju".

Po povratku u palatu, kralj i kraljica će primiti kraljevski pozdrav od strane oružanih snaga Velike Britanije i Komonvelta na paradi tog dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.