SASLUŠAVAJU SE SVJEDOCI

Afera "Prisluškivanje": Ide i optužnica protiv Osmice i Debevca, istraga se širi

Ovaj dvojac uhapšen je sredinom decembra prošle godine i nakon tri mjeseca pritvora, brane se sa slobode uz mjere zabrane

Stav.ba - Sud BiH

M. Aš.

30.4.2024

Tužilaštvo BiH privodi kraju istragu protiv hapšenog i suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Državna mafija

Ovaj dvojac uhapšen je sredinom decembra prošle godine i nakon tri mjeseca pritvora, brane se sa slobode uz mjere zabrane.

Njima se stavljaju na teret zloupotrebe položaja, uništavanje dokaza o nelegalnom prisluškivanju, lažno predstavljanje, primanje mita.

U protekla tri mjeseca saslušano je više od 50 svjedoka koji su povezani s Debevcem i Osmicom. Radi se mahom o uposlenicima Suda i OSA-e. I pojedini članovi VSTV-a da su dali iskaze.

Među njima su pojedinci od krucijalne važnosti za daljnju istragu jer su, smatra Tužilaštvo, radili prema uputama ovog dvojca.

Jedan iz OSA-e, kako smo pisali, doskorašnji Osmicin blizak saradnik, pomogao je Tužilaštvu da sklopi mozaik kriminalnih radnji i procesa nezakonitog prisluškivanja. 

Ovaj svjedok pokajnik do u detalje je opisao tužiteljici Bojani Jolović šta je sve radio prema naredbi Osmice. Isto važi za saradnike Ranka Debevca. 

Jedan od njih je uhapšeni Milisav Pijuk, koji se također brani sa slobode. On je bio Rankova desna ruka. 

Pijuk je pristao na saradnju s Tužilaštvom i već otkrio mnogo toga kako bi Tužilaštvo dobilo potpunu sliku o zloupotrebama suspendiranog predsjednika Suda. Priča o „agentima“ OSA-e kap je u moru brojnih zloupotreba. 

Osmica dobijao na uvid

Za Debevca je problematična slika ulaska svjedoka u Tužilaštvo, koje je Osmica dobijao na uvid.

Tužilaštvo će, kako stoje stvari proširiti istragu na druge predmete i druge događaje. Optužnica bi mogla biti podignuta najkasnije za dva mjeseca, dok stignu sva vještačenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.