UTVRĐENA DINAMIKA

Vlada FBiH donijela dvije odluke o gotovinskim isplatama verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje

Ova odluka će se realizirati do visine predviđenih sredstava u Budžetu FBiH za godinu u kojoj se vrši isplata

Fena

D. R.

30.4.2024

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva finansija donijela je dvije odluke o gotovinskim isplatama verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje.

Odlukom o gotovinskim isplatama verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH za 2024. godinu utvrđuju se postupci i dinamika gotovinskih isplata ovih tražbina. 

Gotovinske isplate

Odlukom je precizirano da se svakom pojedinom tražiocu, kojem je izdata potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje na osnovu zahtjeva za verifikaciju koji su verificirani do 31.12.2022. godine, sa Jedinstvenog računa trezora FBiH isplaćuje maksimalan iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM. Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo finansija prema hronološkom redu u pogledima pojedinačno izdatih potvrda o verificiranim tražbinama koji se objavljuju u Službenim novinama FBiH i dva dnevna lista.

Drugom današnjom odlukom o gotovinskim isplatama verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje za koje se ne vrši emisija obveznica ovlašćuje se Federalno ministarstvo finansija da realizira obaveze po osnovu računa stare devizne štednje koje su verificirane na osnovu zahtjeva za verifikaciju podnesenih do 31.12.2022. godine koje, nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM. 

Devizna štednja

Ova odluka će se realizirati do visine predviđenih sredstava u Budžetu FBiH za godinu u kojoj se vrši isplata.

U razlozima za donošenje ovih odluka obrazloženo je da su iste predložene u skladu sa Zakonom o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, te da su za izmirenje obaveza po osnovu gotovinske isplate u ovogodišnjem federalnom budžetu predviđena sredstva na odgovarajućim pozicijama za otplatu po ovom osnovu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.