KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Jurišić: Pozivam na odgovornost HDZ, SNSD i trojku za potpuno provođenje Zakona o javnom RTV sistemu

Tada će se i iz RS morati uplaćivati na jedinstveni račun, kako bi rad sva tri javna emitera, posebno ova dva, bio omogućen

Naša stranka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Nerma Ajnadžić

9.5.2024

Naša stranka održala je konferenciju za medije o temi "Evropski put Bosne i Hercegovine i aktuelna politička situacija".

Prvo se obratila zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sabina Ćudić.

- Evropa je, prije svega, najveći najvažniji i najuspješniji mirovni projekt i historiji čovječanstva. Evropa nije krivično gonjenje novinara i neistomišljenika. Evropa nije gašenje javnih RTV servisa, ali jeste povratak za evropski sto - kazala je.

Sabina Ćudić. N. Ajnadžić / Avaz

Nakon toga se obratila Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice.

- Krivičnim prijavama u slučaju klevete treba da se bavi država. Ovdje je došlo 45 krivičnih prijava od toga su 32 protiv građana (od usvajanja zakona u RS). Ovaj zakon daleko je od evropskih vrijednosti.

Navela je i da postoji problem s procesuiranjem prijetnji poput one Mladena Grujičića Muniri Subašić.

- Grujičić nije pozvan u policiju niti postoji bilo kakav nalog Tužilaštva zbog prijava poput prijetnji smrću. Pucanj u Gacku u jedinu povratničku kuću nadam se da je bio incident, a ne poruka svima. Naravno, mnogo toga je na pravosudnim organima. Svjedoci smo još jednog femicida u Gradačcu. Bit će devet mjedeci otkako je ubijena Nizama Hećimović.

Ona je pozvala na odgovornost ne samo HDZ-a i SNSD, već i trojku za potpuno provođenje Zakona o javnom RTV sistemu.

- Tada će se i iz RS morati uplaćivati na jedinstveni račun, kako bi rad sva tri javna emitera, posebno ova dva, bio omogućen. Samoodrživost javnog RTV sistema jedan je od uslova za evropske interacije - kazala je Jurišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.