METEOROLOGIJA

Sladić otkrio šta nas očekuje u utorak

Juli vremenom izgledno neće razočarati turiste i holidaymakere

Osvježenje na Panonskim jezerima. Avaz

Z. K.

prije 2 dana

Danas do 38 stepeni na jugu Hercegovine, a u Sarajevu do 35 stepeni, napisao je metorolog Nedim Sladić. Međutim, dodao je, tokom prvih sati utorka probit će hladniji zrak sa sjevera u sklopu atmosferskog poremećaja koji se premješta preko našeg regiona pa jedva da će u Bosni temperatura prelaziti 20 stepeni, okvirni rang je od 16 do 20, na jugu do 24 stepena.

- Fluks vlage s juga uvjetovan je ciklonom u Jadranu u sklopu ovog poremećaja koji nailazi na spomenuti hladniji zrak strujeći sa sjevera. Njihov susret uvjetuje podvlačenje hladnijeg zraka pod topli, pri čemu se topli istiskuje i uzdiže uvis, te dolazi do izraženijeg ohlađivanja zraka te kondenziranja, zbog čega se prognoziraju jače padavine – naveo je Sladić.

Bez obzira, kaže, na lokalno jaču kišu i prolazno veće količine padavina u utorak (>30 mm/24h), izgledniji u istočnim i jugoistočnim, te djelomično u centralnim područjima Bosne, ali lokalno i na istoku i sjeveroistoku Hercegovine, ostali dani su suhi i uz dosta sunca.

- Dakle, ako ste se uputili na more, ne gubite nadu - izgurajte utorak, a poslije uživajte. Juli vremenom izgledno neće razočarati turiste i holidaymakere. No mogao bi poljoprivrednike koji se bore sa sušom, s obzirom na to da su ovo posljednje konkretnije padavine koje vidim u doglednije vrijeme na prognoznom materijalu. Novi toplotni val na rasporedu je u drugoj dekadi jula – rekao je Sladić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.