SUTRA SJEDNICA SENATA

Tarik Zaimović otjeran i iz UNDP-a: Radikal naumio da bude rektor?!

Većina dekana nije podlegla pritisku i nije spremna podržati ovog duboko kompromitiranog kandidata

Zaimović: Muljanje s ocjenama. EFSA

prije 2 dana

Izborna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), na kojoj će se birati novi rektor, bit će održana sutra u 10 sati, a kandidati za ovu funkciju su prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, redovna profesorica na Medicinskom fakultetu, i prof. dr. Tarik Zaimović, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu.

Tarik Zaimović je, prema informacijama „Avaza“, favorit delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića, protiv kojeg je podnesena prijava za politička ubistva, ali i struja okupljena oko njega pretendira Zaimovića za ovu poziciju.

Također, novinar Slobodan Vasković tvrdi da Zaimović ima podršku narkokartela „Tito i Dino“ za ovu poziciju, a sve s ciljem preuzimanja UNSA-e.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao „Avaz“, Zaimović je ranije dobio otkaz u Razvojnom programu Ujedinjenih naroda (UNDP) zbog svojih radikalnih stavova i izjava koje je davao.

Minimalni prosjek

Zaimović je posebnu pažnju privukao nakon što je prekršio konkursnu proceduru na način da je dekanima slao privatne poruke kako bi predstavio program, iako bi se to trebalo raditi na sjednici Senata.

Ipak, prema informacijama do kojih smo došli, većina dekana nije podlegla ovom pritisku i nije spremna podržati ovog duboko kompromitiranog kandidata.

Čak je i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS već dva puta postupala u vezi s Tarikom Zaimovićem.

Prvi put u martu ove godine, kada su se provjeravale okolnosti stupanja u zvanje asistenta na Ekonomskom fakultetu. Naime, provjeravano je to da li je on imao traženi minimalni prosjek (8,0) te je utvrđeno da je njegov prosjek iznosio 7,6.

Utvrđeno je i da Nastavno-naučno vijeće Ekonomskog fakulteta 1. decembra 2000. godine nije prihvatilo izvještaj i prijedlog komisije da se kandidat Tarik Zaimović izabere u zvanje asistenta na puno radno vrijeme, s obzirom na to da ne ispunjava utvrđene uvjete. Kako je ipak postao asistent, nije baš najjasnije.

Sporne ocjene

Inspekcijski nadzor vršen je i 30. maja, kada su se provjeravale okolnosti stjecanja diplome prvog ciklusa studija. Tu je utvrđeno da je studij upisao 1991. godine, dok je diplomu stekao 10 godina kasnije. Prvu godinu je obnavljao, drugu studirao tri godine, a i treću je obnovio. Diplomski rad je prijavio 2000. godine, dok mu je diploma izdata u februaru 2001. godine.

Također, utvrđeno je da za predmet Međunarodne finansije, koji je polagao 2000. godine, u indeksu stoji ocjena osam, dok se u dosjeu nalaze dvije prijave predmeta s ocjenama sedam i osam, koje nisu popunjene istim rukopisom. Dalje se ističe da je prva ocjena unesena u računar, druga dostavljena poslije, a da je ispravka izvršena tek četiri godine kasnije, no dodaju da nema dokaza da je poništen ispit s ocjenom sedam.

Samoprozvani ekspert

Zaimović je postao poznat široj javnosti za vrijeme popisa stanovništva 2013., kada su ga neki proglasili i ekspertom za to pitanje, iako, ukoliko se pogledaju područje njegovog interesiranja i specijalizacije na stranici Ekonomskog fakulteta, nije baš jasno šta mu je bila referenca za to.

On se tada „proslavio“ tvrdnjama da se svi muslimani trebaju izjasniti kao Bošnjaci, zanemarujući da je to stvar individualnog osjećaja, a to je potpirivao poznatom SDA mantrom o ugroženosti Bošnjaka i toga da se želi smanjiti njihov broj po svaku cijenu.

Interesantno je i to da je Tarikova supruga Azra Zaimović profesorica na Ekonomskom fakultetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.