OPASAN DOKUMENT

Stižu reakcije iz RS na upozorenja baronese Arminke Helić o tzv. "mirnom razdruživanju"

Aulić je kazao da „Helić očito nastavlja praksu izvrtanja činjenica“

Arminka Helić. Screenshot

S. S.

prije 2 dana

Članica Doma lordova Velike Britanije baronesa Arminka Helić, upozorila je da dokument o “mirnom razdruživanju" BiH koji je objavilo političko rukovodstvo RS “prijeti miru” i nanosi štetu svim građanima BiH, a posebno građanima tog entiteta.

- Aktuelno političko rukovodstvo manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, uz podršku Srbije, objavilo je dokument kojim poziva na dogovor o navodno "mirnom" raspadu države Bosne i Hercegovine. Ovo je nastavak zlobnog plana iz 1990-ih za stvaranje “Velike Srbije”, koja se sada naziva “Srpski Svet” - navela je baronesa Helić.

Pravo na mir

Ona je ovu incijativu nazvala “zaostalom”, “opasnom” i “provokativnom”, ističući da ovo negativno utiče na sve građane zemlje i predstavlja prijetnju za mir.

 -Prijedlog posebno šteti građanima entiteta RS, gdje nažalost žive u siromaštvu i korupciji i gdje je zarobljenost države dostigla nezapamćene nivoe. Umjesto toga, Bosna i Hercegovina, gdje je genocid počinjen 1995. godine, treba tražiti od svoje Komisije za istinu i pomirenje da se pozabavi zločinima iz prošlosti, promoviše pomirenje i stvori prosperitetnu državu za sve svoje građane, bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost”, dodala je.

Zatim je podcrtala da svaki građanin BiH ima pravo na: Mir i prosperitet, pravdu i vladavinu prava, ekonomske prilike, obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, modernu infrastrukturu, političko učešće, ekološku održivost i kulturnu raznolikost i društvenu integraciju.

- Svaki građanin ima pravo zahtijevati da živi slobodno, a ne da bude izmanipulisan i držan kao talac snova izgrađenih na zločinima - kazala je.

Savjetnik Željke Cvijanović, članice Predsjedništva BiH, Saša Aulić izjavio je da mirno razdruživanje znači mirnu reafirmaciju nadležnosti.

Konzumiranje ustavnih prava

- Svaki stanovnik BiH ima pravo da ga niko ne maltretira, već da konzumira svoja ustavna prava u skladu sa onim što je taj ustav propisao - poručio je Aulić.

Aulić je kazao da „Helić očito nastavlja praksu izvrtanja činjenica“.

- Sakrivena i ušuškana u britanske institucije navodno vodi računa o svim građanima BiH, a u suštini ona je bila i ostala tek bošnjački lobista koji smatra da BiH pripada samo Bošnjacima. Njena navodna briga za sve stanovnike BiH je jeftina kamuflaža, jer je poznata po širenju laži o velikoj Srbiji. Helić bi mogla za promjenu pričati o velikobošnjačkoj politici koju promoviše zajedno sa Britancima, a na štetu same BiH - poručio je savjetnik Željke Cvijanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.