GENERAL IZRAELSKE VOJSKE

Dado Elazar: Sarajlija koji je pobijedio arpske zemlje i postao heroj Izraela

Godine 1973. naredio je operaciju "Proljeće mladosti". Cilj ove operacije je bio eliminirati počinitelje koji su masakrirali 11 izraelskih sportista

David Elazar: Izraelski general rođen u Sarajevu. AP

Danijal Hadzovic

17.1.2023

David Elazar koji će postati poznatiji pod nadimkom Dado, rođen je u Sarajevu, 27. avgusta 1925. godine, u sefardskoj porodici.


Živio kod Katedrale

U svojoj ranoj mladosti živio je kod majke (jevr. none) na kraju Bistrika u vakufskoj ulici preko puta današnje Akademije nauka i umjetnosti BiH. Kasnije se sa roditeljima preselio u zgradu preko puta sarajevske Katedrale.

Drugi svjetski rat, tokom kojeg će gotovo kompletna jevrejska zajednica u Sarajevu biti istrijebljena od nacista i ustaša, srećom nije dočekao u svom rodnom gradu. Godine 1940. godine, preko Alijah programa za djecu i mlade, seli u tadašnju Palestinu i postaje član kibuca Ein Schemer.

U Palestini se napunivši osamnaest godina pridružuje jedinici “Palmah” koju su oformili Britanci kao elitnu, udarnu jevrejsku jedinicu. Djelovali su u ilegali sve do izbijanja Izraelsko-arapskog rata 1948. godine. Elazar je učestvvao u borbama za zauzimanja Starog grada u Jeruzalemu, kao komandant bataljona Haportzim.

U godinama nakon rata rata, Elazar je studirao ekonomiju i bliskoistične studije na Hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu. Kada je 1956. godine započeo drugi Izraelsko-arapski rat, Elazar se kao iskusan vojnik ponovo našao u službi te je postavljen za zamjenika generala Haima Bar-Leva, komadanta 27. motorizovane oklopne brigade. S ovom brigadom Elazar je učestvovao u zauzimanju dijela pojasa Gaze te je izbio na Suetski kanal. S obzriom da je pokazao izuzetnu sposobnost za rukovođenje oklopnim jedinicama, imenovan je za komadanta svih oklopnih snaga izraelske vojske u periodu od 1961. do 1964. godine. Godine 1962. dobio je čin generala.


Šestodnevni rat


Šestodnevni rat 1967. zatekao je Elazara na mjestu komadanta komandnog područja Sjever. Kao komandant ovog područja, Elazar je za nepuna dva dana do nogu potukao sirijsku vojsku te zauzeo strateški najvažniju Golansku visoravan.

Godine 1971. biva promaknut u čin general- poručnika, a godinu kasnije imenovan je za načelnika Generalštaba oružanih snaga Izraela. Godine 1973. naredio je operaciju "Proljeće mladosti". Cilj ove operacije je bio eliminirati počinitelje koji su masakrirali 11 izraelskih sportista tokom Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine (ove operacije su prikazane u Spilbergovom slavnom filmu "Minhen"). U noći između 9. i 10. aprila 1973. izraelske specijalne jedinice "Sayeret Matkal", padobranske snage i pomorski komandos izvršili su napad na nekoliko ciljeva Palestinske oslobodilačke organizacije u Bejrutu i Sidonu u Libanonu i ubili 20 članovi PLO-a, uključujući Yassera Arafatovog zamjenika Abu Youssefa.


Jonkipurski rat



Dadina karijera bila je na samom vrhuncu kada je 1973. dočekao Jonkipurski rat. Ovaj rat će međutim za sarajevskog generala završiti neslavno.

Arapske snage uhvatile su na spavanju IDF (Israel Defence Forces) kao i cjelokupnu državu , s obzirom da je rat započeo na prvi dan jevrejskog praznika Jom Kippura. Snage Sirije i Egipta u subordinaciji udarili su preko Golanske visorani i Sinajskog polutoka te u “Jomkipurskom” ratu nanijeli znatne udare Izraelu.

Iako su se Izraelci oporavili relativno brzo od šoka napada Sirijaca i Egipćana, izraelsko rukovodstvo i javnost tražili je krivca zbog nespremnosti za napad.

Izraelska komisija utvrdila je da krivicu za nepsremnost snosi vojni vrha, a kao jedan od glavnih krivaca označen je Davida “Dado” Elazar, koji je na zahtjev premijerke Golde Meir podnoio ostavku na mjesto načenika Generalštaba 1974. godine. Nakon vojne službe, Elazar je do 1976. godine obnašao funkciju direktora brodogradilišta ZiM.

Ponižen i povrijeđen, Elazar je umro 1976. godine nakon srdčanog udara. Imao je svega 50 godina. Iza sebe je ostavio troje djece. Veliki broj Izraelaca tvrdi da je razlog njegove smrti slomljeno srce. Iza sebe je ostavio troje djece.


Otac u partizanima

Njegov sin Yair Elazar snimio je o svom ocu film „Missing Father“.

Davidova kćerka Hila dolazila je u Sarajevo prije nekoliko godina, a od porodice Elazarovih u Sarajevu ostalo je još nekoliko članova.

Salamon, otac Davidov ostao je Jugoslaviji te se u Drugom svjetskom ratu borio je u partizanima. Bio je penzionisan u Jugoslovenskoj narodnoj armiji kao pukovnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.