NE PRESTAJU NAPADI

Izrael nastavlja vazdušne napade na izbjegličke kampove u Gazi, ima ubijenih i ranjenih

Izraelska artiljerija i avioni nastavili su gađati nekoliko područja u Rafahu, posebno naselje Tel Sultan zapadno od grada

Pojas Gaze. AP

Anadolija

19.6.2024

Nekoliko Palestinaca je ubijeno i povrijeđeno, među kojima su i žene i djeca, u izraelskim vazdušnim napadima na izbjegličke kampove u gradu Rafah i drugim područjima Pojasa Gaze u srijedu, četvrtog dana Kurban-bajrama, javlja Anadolija.

- U izraelskom granatiranju šatora raseljenih osoba u oblasti Al-Mawasi zapadno od grada Rafaha ubijeno je pet Palestinaca - rekli su za Anadolu medicinski radnici.

Očevici su ispričali da je izraelska vojska bombardovala i uništila desetine kuća u saudijskoj četvrti zapadno od Rafaha, u južnom Pojasu Gaze.

Izraelska artiljerija i avioni nastavili su gađati nekoliko područja u Rafahu, posebno naselje Tel Sultan zapadno od grada.

Izraelski tenkovi su stacionirani duž Filadelfijskog koridora, granične zone između Rafaha i Egipta, i u svim područjima južno od grada, uključujući većinu njegovih istočnih, centralnih i zapadnih područja.

U centralnom Pojasu Gaze, prema riječima očevidaca izraelska artiljerija i ratni avioni gađali su različita područja sjeverno od izbjegličkog kampa Nuseirat, što je rezultiralo žrtvama koje su prebačene u bolnicu Al-Awda u centralnoj Gazi.

Izraelske bespilotne letjelice intenzivno su gađale domove civila sjeverozapadno od Nuseirata.

Dopisnik Anadolije iz grada Gaze javio je da je izraelska artiljerija gađala istočna područja naselja Al-Zeitoun na jugoistoku grada, uzrokujući štetu na kućama, od kojih su se neke zapalile.

U napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, ubijeno je više od 37.300 Palestinaca, a ranjeno je više od 85.400.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.