OČI SVIJETA UPRTE U GAZU

Članice Vijeća sigurnosti UN-a, među kojima i SAD, izrazile zabrinutost zbog nasilja na Zapadnoj obali

Ambasadori su rekli da izraelsko ilegalno naselje na okupiranoj Zapadnoj obali podriva rješenje o dvije države

Vijeće sigurnosti UN-a. AP

Anadolija

prije 6 dana

Više članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija izrazile su u utorak zabrinutost zbog nasilja na Zapadnoj obali i pozvale Izrael da prekine sve aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, javlja Anadolija.

Oči svijeta uprte u Gazu

- Oči svijeta su s pravom uprte u Gazu, ali ne možemo zanemariti situaciju na Zapadnoj obali - rekla je američka ambasadorica pri UN-u Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) na sastanku Vijeća sigurnosti o situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje.

Navela je da je broj Palestinaca ubijenih na Zapadnoj obali i dalje alarmantan.

- Zabrinuti smo značajnim porastom smrtonosnog nasilja doseljenika nad palestinskim civilima na Zapadnoj obali i najoštrije ga osuđujemo - rekla je ona.

SAD poziva Izrael, radeći u koordinaciji s palestinskim vlastima, da spriječi napade, rekla je ona, dodajući da je napredovanje izraelskih naselja na Zapadnoj obali "prepreka" rješenju o dvije države između Izraela i Palestine.

Izaslanica Velike Britanije pri UN-u Barbara Woodward rekla je da Velika Britanija "sa zabrinutošću" primjećuje nastavak izgradnje naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem).

Ilegalna naselja

- Jasno je da su ova naselja ilegalna prema međunarodnom pravu. Ponavljamo naš poziv Izraelu da odmah i potpuno zaustavi sve aktivnosti naseljavanja - rekla je Woodward osuđujući kršenje ljudskih prava i podsticanje nasilja protiv palestinskih zajednica na Zapadnoj obali.

Francuski izaslanik Nicolas de Riviere rekao je kako se situacija u Pojasu Gaze nastavlja pogoršavati, da se aktivnost izraelskih naselja ubrzava na Zapadnoj obali.

- Francuska osuđuje ovu politiku koja je u suprotnosti s međunarodnim pravom i koja ugrožava izglede za postizanje rješenja o dvije države. Nikada nećemo priznati nezakonitu aneksiju teritorije, niti priznanje nelegalnih naselja - rekao je on osuđujući nasilje ilegalnih izraelskih doseljenika.

Ambasador Slovenije Samuel Žbogar rekao je da je njegova zemlja "uznemirena" situacijom na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Al-Quds.

- I dalje smo zabrinuti zbog unapređenja planova naseljavanja, rušenja i paljena struktura u vlasništvu Palestinaca pred našim očima, duboko smo zabrinuti zbog nekažnjivosti stalnog nasilja doseljenika koje pogađa stanovništvo na Zapadnoj obali i isporuka pomoći Gazi"- naglasio je on.

Ambasador Alžira Amar Bendjama je napomenuo da je prijetnja širenja sukoba stvarna i da se mora riješiti, te osudio izraelski "teror na Zapadnoj obali".

Situacija na Zapadnoj obali 

- Situacija na Zapadnoj obali će se dodatno pogoršati ako okupatorska sila ne prekine svoju politiku terora, širenja naselja, pozivamo na potpuno poštovanje rezolucije 2334 - rekao je on, pozivajući se na rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je usvojena u decembra 2016. u kojem se navodi da je izraelska naseobinska aktivnost "flagrantno kršenje" međunarodnog prava i da "nema pravnu valjanost". Rezolucija zahtijeva od Izraela da odmah prekine sve aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Al-Quds.

Ističući da je "teror među doseljenicima" dostigao "nivo bez presedana" koji se često provodi pod zaštitom izraelske vojske, rekao je da Alžir zahtijeva "odgovornost počinitelja ovog terorističkog čina".

Sankcije 

Zatražio je i uvođenje sankcija Izraelu zbog nepoštivanja rezolucija Vijeća sigurnosti.

Tenzije su visoke širom okupirane Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra ubijeno više od 37.600 Palestinaca.

Prema podacima Ministarstva zdravlja najmanje 553 Palestinca su od tada ubijena, među kojima je 133 djece, a oko 5.300 je ranjeno u paljbi izraelske vojske na Zapadnoj obali.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.