ČUVAR ZDRAVLJA

Moćni bosiljak: Kralj ljekovitog bilja

Porijeklom iz tropskih zemalja, kao što su Indija i Iran, već stoljećima se koristi u borbi protiv zapanjujućeg spektra zdravstvenih problema

Bosiljak. 24sata.hr

I. P.

9.5.2025

Sladak, svilenkast i mirisan, bosiljak je kralj ljekovitog bilja. Porijeklom iz tropskih zemalja, kao što su Indija i Iran, već stoljećima se koristi u borbi protiv zapanjujućeg spektra zdravstvenih problema. Ovo su najbolji načini na koje možete iskoristiti ovu prekrasnu biljku.

Bosiljak kao lijek

Zdrobite šest do sedam listova bosiljka u avanu te ga pomiješajte s jednom kašičicom meda. Jedna kašičica dobivene smjese svako jutro, prije bilo čega drugog, pojačava imunitet i smanjuje hipertenziju.

Skuhajte šaku lišća bosiljka u jednoj litri vode. Procijedite vodu i pijuckajte je, toplu, na svakih pola sata. Vaše grlo će osjetiti olakšanje, a želudac i čula će se smiriti.

Prethodni savjet se može upotrijebiti na još jedan način: ako imate upalu kože ili nesnosan svrab, da biste osjetili trenutno olakšanje, namočite tufer u spomenutu vodu i nježno “tapkajte” po bolnom mjestu.

Slatko i divno, eterično ulje bosiljka pomaže olakšati upalna stanja, kao što su bol u zglobovima i žgaravica. Poznato je i po tome što izoštrava um i ojačava nervni sistem.

Nanesite kapljicu eteričnog ulja bosiljka na vrh nosa i sljepoočnice te ćete se brzo osloboditi stresa i napetosti.

Bosiljak u ishrani

Umijesite 2-3 nasjeckana lista bosiljka u tijesto za hljeb.

Dodajte nekoliko isjeckanih listova bosiljka u omlet, pizzu ili varivo – ovo će dramatično poboljšati aromu i okus vašeg jela.

Kako bi bilo da dodate nekoliko isjeckanih listova bosiljka u ledeni čaj ili ljetni koktel? Apsolutno odlično!

Rukola je veoma popularna, ali to ne znači da treba zapostaviti bosiljak! Možete ga dodati u gotovo sve ljetne salate (paradajz, krastavac i slično) te obrok salate (salata s piletinom, tunjevinom i slično). Probajte, uvjereni smo da će vam se svidjeti.

Bosiljak, paradajz i mocarela su apsolutni pobjednici u kulinarstvu! 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.