HRVATSKA

Nakon završenog uvida otvorena istraga o padu aviona na Hvaru

Jedino francuski pilot i njegova supruga znaju zašto je ultralaki avion promašio pistu i udario u skupinu turista u Starom Gradu

Pad aviona na Hvaru. PIXSELL/Nikola Radovani

D. R.

1.6.2024

Nakon završenog uvida, otvorena je istraga avionske nesreće koja se dogodila jučer u Starom Gradu na otoku Hvaru. U nesreći nije bilo teže povrijeđenih, ali pad lake letjelice na područje na kojem su bili turisti šetači, otvara mnoga pitanja. Osim sigurnosnih, i ono o primjerenoj zračnoj luci i pisti na jednom od najposjećenijih otoka u Hrvatskoj.

Jedino francuski pilot i njegova supruga znaju zašto je ultralaki avion promašio pistu i udario u skupinu turista u Starom Gradu.

Istraga će trajati mjesecima

- Ja sam sada došao iz Zagreba prikupit činjenice pa ćemo sad to razraditi. Još nemamo baš ni sve informacije, nešto je od policije, to ćemo dobiti mailom pa ćemo dalje razraditi o čemu se radi - rekao je Toma Matić, istražitelj avionskih nesreć iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Pojavila se informacija da su avioni iz skupine koja je na Hvar doputovala iz Francuske, preko Italije, letjeli niže od dopuštenog, a puhalo je i jako jugo. Istraga će trajati mjesecima.

- Dok policija pošalje svoje, dok kontaktiramo ljude, evo neki će sada otići doma pa dok oni pošalju svoje podatke i svašta - dodao je Matić za HRT, prenosi Index.hr.

Povrijeđene Njemice puštene iz bolnice

Tri Njemice koje su lakše povrijeđene još su sinoć puštene iz splitske bolnice, a Francuskinja s povredom noge je zadržana.

Ova nesreća razotkrila je slabu tačku otoka Hvara. Pista nije uređena zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, iako je zemljište kupljeno prije više od pedeset godina.

Operator aerodroma Hvar Josip Novak objasnio je okolnosti nesreće te utvrdio da su unesrećeni imali sreće.

- Jučer, oko 14:25, nenadano je avion sletio izvan aerodroma, udario u ogradu i nakon toga - zaokružio i u rotaciji pokupio pješake na cesti - rekao je i dodao: "On (op. a. avion) je bio u lijevom nagibu, zato je (op. a. unesrećena) gospođa i prošla bolje. Horizontalni stabilizator s repa aviona joj je prošao kroz nogu i polomio je. Bio je otvoreni prijelom. Da je krilo udarilo u tijelo, posljedice bi bile kobne".

Ovakve nesreće nisu česte

- Nisu česte. Nažalost, događaju se. Radi se najvjerovatnije o trenaži, spremnosti i treningu, to je najbitnije. Jučer smo odreagirali najbolje što smo mogli - dodao je.

Zahvalio se hitnim službama te taksistima koji su protupožarnim aparatima spasili situaciju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.