KLUB UZ NAVIJAČE

FK Sarajevo podržao Horde zla: Fudbal se igra zbog navijača i njima je mjesto na tribini

Naši navijači su s punim pravom izrazili nezadovoljstvo tretmanom koji su doživjeli od strane MUP Kantona Sarajevo

Navijači Sarajeva: Napustili utakmicu. A. Bešić / Avaz

E. Ć.

28.4.2024

Fudbalski klub Sarajevo došao je do bitne pobjede protiv Veleža u okviru 29. kola Wwin lige BiH (3:0), a nakon meča poslana je podrška navijačima.

Najvatrenije pristalice Sarajeva, popularne Horde zla, napustile su utakmicu nezadovoljne policijskim tretmanom. MUP Kantona Sarajevo je pooštrio kriterije prilikom ulaska na tribine, što je rezultiralo velikim gužvama i dugotrajnim pretresima na kapijama stadiona Koševo.

To je izrevoltiralo navijače Sarajeva koji su napustili utakmicu, a sada se oglasio i klub.

Podrška kluba

- Na večerašnjoj utakmici FK Sarajevo - FK Velež naši navijači su s punim pravom izrazili nezadovoljstvo tretmanom koji su doživjeli od strane MUP Kantona Sarajevo. 

Fudbal je sport koji napreduje zahvaljujući strasti i predanosti svojih navijača. Navijači ulažu svoje vrijeme, novac i emocije u bodrenju svojih timova i zaslužuju da ih se tretira s poštovanjem i dostojanstvom.

Ponašanje prema navijačima često ne zadovoljava profesionalne standarde koji se očekuju u radu. Umjesto poticanja atmosfere sigurnosti, gruba taktika koju koriste pojedinci može stvoriti nepotrebnu napetost i sukob. 

Imperativ je da svi učesnici u utakmici prepoznaju važnost uspostavljanja ravnoteže između održavanja reda i poštovanja prava navijača. Policija bi trebala dati prednost strategijama upravljanja koje potiču pozitivno okruženje za sve sudionike. 

Podrška navijača sa tribina je vjetar u leđa na svakoj utakmici, 12. igrač koji je uvijek uz klub i kada je loše i kada je dobro. Fudbal se igra zbog navijača i njima je mjesto na tribini - poručili su iz FK Sarajevo.

Poruka Horde Zla

- Večerašnja sistematska represija u režiji MUP-a KS na domaćoj utakmici našeg kluba je nešto do sada neviđeno ni na stadionima gdje prvenstveno nismo omiljeni zbog stvari koje nemaju veze sa sportom, a tek zbog kluba za koji navijamo ili grada iz kojeg dolazimo. Kako je i najavljeno, ispred sjeverne tribine je postavljena ograda i punkt za kontrolu ulaznica, a unutar ulaza na sjevernu tribinu fiksne kabine za pretres, te do sada neviđeno prisustvo policajaca na samoj tribini, kako u uniformi i punoj opremi, tako i u civilu. 

Zbog takve detaljne kontrole na utakmici protiv kluba i navijača koji godinama unazad važe za prijateljske na sjevernu tribinu se ulazilo i 20 minuta nakon početka utakmice. Kao izraz revolta prema svemu tome naša navijačka grupa je napustila sjevernu tribinu nakon 24. minute i skandiranja našem ubijenom bratu sa tribine Vedranu Puljiću.

Još jednom se pitamo u čijem je interesu ovakvo postupanje policije prema navijačima? Da li je u cilju još jedno dokazivanje vladanja sigurnosnom situacijom u izbornoj godini, a na kome je to lakše demonstrirati nego na navijačkim grupama? 

Svaki oblik kriminala u gradu je u ektsremnom porastu, u vijestima svakodnevno čitamo o privedenim pripadnicima raznih policijskih agencija koji vrlo brzo budu na slobodi, a vlastima su najveći problem navijači, njihove parole i pirotehnika…

Ukoliko se ova praksa nastavi u budućnosti, upitno je da li će se sa sjeverne tribine našeg stadiona čuti pjesma podrške... -  poručile su Horde zla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.