DRŽAVA ZA NE POVJEROVATI

Facebook ministar: O čemu priča Admir Katica i ko je krio talačku krizu na Širokači!?

Činjenica da je došlo do smrti naših građana u ovoj kući je jedna od stvari zbog kojih sam i ja došao na lice mjesta, reče Katica

Admir Katica. Oslobođenje

Miralem  Aščić

prije 2 dana

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, "ukazao se" jutros na Širokači. Na mjestu novog užasnog zločina u posljednjih nekoliko mjeseci u bh. metropoli. Na prste ruke se više ne može pobrojati koliko je bilo pucnjava. Grad se pretvorio u Divlji zapad.

Muškarac počinio dvostruko ubistvo! Upucao brata i snahu, bacio bombu i zapalio kuću. Kao iz američkih filmova o narkokartelima!?

Odmah na teren

No, Katica kaže ovako: "Policija je izašla odmah na teren i poduzela odgovarajuće aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima. Obaviješten je nadležni tužilac, policija je obezbjeđivala lice mjesta do jutrošnjih sati."

A onda, zatim, ide još jasnija slika ko upravlja sarajevskom policijom i kakvim kapacitetom stručnosti.

 - Činjenica da je došlo do smrti naših građana u ovoj kući je jedna od stvari zbog kojih sam i ja došao na lice mjesta - reče Katica, inače Facebook ministar koji je poznat, kao i Vlada trojke, po statusima i raznim ublehama da je situacija u KS zabrinjavajuća, ali pod kontrolom.

Sve stručnjak do stručnjaka.

Evo, pitamo ga sada javno, o čemu priča ovaj čovjek. O tome da je policija "obezbjeđivala lice mjesta do jutrošnjih sati". Za ne povjerovati. Zašto Katica ne kaže javno zašto se MUP KS oglasio tek jutros o svemu. 

Sinoć, u 21 sat,  im je bilo teško reći šta se dešava, umiriti javnost, jer se nisu snašli. Osim izjave "prijavljena je eksplozija", to je sve bilo od superbrzog MUP-a KS.

A cijeli grad je brujao o tome. O pucnjavi, o eksploziji. Šta pričaju komšije i kako je bačena bomba? Kako su se prvo čuli pucnji. Još sinoć se sve znalo, samo je Katica prespavao noć. Po običaju. Zašto sinoć nije došao na Širokaču?

Kako je moguće da je Almir Česir prvo pucao, pa onda sve zatvorio u kuću. Kome je prije toga prijetio, satima, šta je radila snaha koja je dozivala pomoć i gdje bila famozna Specijalna policija MUP-a. A sve je bilo odmah prijavljeno.

Istina, bila je gore. Stigla nekoliko minuta po prijavi. Poslao je komesar Fatmir Hajdarević, ali šta su uradili, šta su prevenirali. I koga su spasili? Jutros su iznijeli tri leša iz kuće. I komesar je bio sinoć na Širokači. Da pruži podršku. Ali, šta je uradio, šta su uradili svi oni zajedno. Hoće li u ovome gradu iko ikada odgovarati za bilo šta osim "dešava se, znate, ovo je veliki grad".

Kako je moguće da je nesretna žena pokušala da skoči kroz prozor, a da je Almir onda pucao, bacio bombu i zapalio kuću. 

Prije eksplozije je bila kriza, i to talačka, jer kakva je drugačije bila, ako je trajalo sve više od pola sata. Za to vrijeme šta je uradila policija. Pojavila se i čekala. "Nemoj, bolan, dobro je", tako je izgledala komunikacija prije tragedije.

I onda ministar Katica, koji sluša upute bivših komesara, od Vahidina Ćosića te mentora i čovjeka koji ga postavio za ministra u Vladi KS Kemala Ademovića, ode korak dalje i kaže:

"Očigledno je da se radi o nečemu porodične prirode, pitanje je koliko policija može tu djelovati."

Može gledati i čekati da čovjek ubije brata, snahu. Baci bombu. Zapali kuću. To može. Svi u gradu, osim Katice, stručnjaka Elvedina Okerića, vide da je sve otišlo dovraga. I da, čudno je. Nije se oglasila gradonačelnica Benjamina Karić.

Dajte nam helikopter

I da, da je Katica imao helikopter, koji će nas koštati 35 miliona KM, možda bi ga podigao iznad Skenderije i nadgledao operaciju "spašavanja".

Hoće li iko vidjeti da u ovom gradu imamo problem, da MUP-om KS upravljaju ljudi koji nisu stručni, osim što su podobni. I to klasični klimači glavom za bogzna više čije interese!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.