NE SMETA VRUĆINA

Brojni turisti na ulicama Sarajeva

Mnogi su odlučili da posjete poznate historijske znamenitosti bh. prijestonice

Turisti u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Anadolija

prije 2 dana

Brojni strani i domaći turisti ovih dana mogu se vidjeti na ulicama Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Uprkos velikim vrućinama, mnogi su odlučili da posjete poznate historijske znamenitosti bh. prijestonice, uključujući Sebilj na Baščaršiji, brojne džamije, crkve, sinagogu, muzeje, uključujući Zemaljski muzej BiH, Vijećnicu i mnoge druge turističke atrakcije.

Reporterska ekipa agencije Anadolu snimila je brojne turiste koji šetaju gradom, a mnogi su spas od vrućina pronašli u sarajevskim lokalima i restoranima gdje mogu uživati u ukusnoj hrani i ispijanju poznate bosanske kafe.

Statistička kretanja turista u Kantonu Sarajevo pokazuju konstantan rast tokom 2024. u odnosu na prethodnu godinu, što nagovještava da će i ova godina oboriti rekorde u broju posjeta i noćenja.

Prema zvaničnim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u maju 2024. godine Sarajevo je posjetilo 71.218 gostiju, ostvarivši ukupno 138.949 noćenja. To je povećanje od 28,2 posto u dolascima i 24,9 posto u noćenjima u poređenju sa majem iz 2023.

Najveći broj posjeta ostvarili su turisti iz Turske, Hrvatske, Srbije, Kine, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Slovenije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Poljske i Saudijske Arabije. Ova statistika pokazuje da Kanton Sarajevo postaje sve privlačnija destinacija za turiste iz raznih dijelova svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.