ANALIZA BBC-A

Le Pen može slaviti, ali samo večeras

Kako su pokazale izlazne ankete, RN je osvojio oko 34 posto glasova, a to je rezultat koji tu stranku smješta ispred suparnika

Marin Le Pen. AP

N. H.

prije 2 dana

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora, pokazale su izlazne ankete, ali nepredvidivi rezultat ovisit će o izbornim savezima koji će se sklapati prije drugog kruga idućeg sedmice.

Kako su pokazale izlazne ankete, RN je osvojio oko 34 posto glasova, a to je rezultat koji tu stranku smješta ispred ljevičarskih i centrističkih suparnika, uključujući i alijansku "Zajedno" Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Ankete su predviđale da će Nova narodna fronta, nabrzinu okupljena lijeva koalicija, osvojiti oko 29 posto glasova, što pokazuju i izlazne ankete.

Iz rezultata glasanja, koji su ostvareni uz visok odaziv i koji su u skladu s anketama uoči izbora, teško je predvidjeti hoće li antiimigrantsko, euroskeptično Nacionalno okupljanje uspjeti formirati vladu uz proeuropskog Makrona.

Pol Kirbi (Paul Kirby) u analizi za BBC piše da su ovakvi rezultati bez ikakve sumnje historijski.

- Nacionalno okupljanje nikad prije nije pobijedilo u prvom krugu parlamentarnih izbora. Prije tri sedmice bilo je na vrhu glasova na evropskim izborima.

Ali u ovim izborima je važno 577 izbornih jedinica i svaka od njih ima svoju političku priču. RN će možda već u prvom krugu pobijediti u nekim od okruga. Ljevičarski savez je također prošao izuzetno dobro, a čine ga četiri odvojene stranke koje su podijelile izborne jedinice između sebe. Najvažnije će biti ono što se bude događalo večeras i u danima koji slijede.

Ako lideri stranaka čiji se kandidati nisu uspjeli plasirati u drugi krug pozovu svoje birače da glasaju za drugoplasirani lijevi savez, to će osujetiti planove krajnje desnice. Šampanjac će se večeras sigurno otvoriti u središnjici RN-a, ali ovi izbori nipošto nisu gotovi - piše BBC u analizi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.